SANNI18

Yhdenvertaisempi ylioppilasliike, yhdenvertaisempi yhteiskunta

Mulla oli nuorempana unelma: tehdä jotain niin isoa, että musta kirjoitetaan historiankirjoihin. Viimeisen vuosikymmenen aikana olen tajunnut, että se mikä niissä koulukirjoihin painetuissa nimissä kiehtoi, ei ollutkaan nimi printattuna paperille, vaan syy, miksi ne nimet olivat siellä. Se, että oli tehnyt jotain merkittävää jollekin muulle kuin itselleen.

Mulle ylioppilasliike on yhteisö, joka tekee merkittäviä asioita muillekin kuin itselleen. Ensi vuonna haluaisin nähdä SYL:n puhuvan yhä rohkeammin yhdenvertaisen kohtelun ja moninaisuuden arvostamisen puolesta, sillä tämän yhteiskunnan tasa-arvo-ongelmat ja syrjivät rakenteet vaikuttavat myös meidän jäsentemme arkipäivään.

Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että muutamme sukupuolittavat termit arkikäytössäkin henkilö-päätteisiksi ja poistamme heteronormatiiviset perinteet vuosijuhliltamme. Seuraavalla levelillä se tarkoittaa omien etuoikeuksien ja olettamusten tunnistamista ja niiden kyseenalaistamista. Suuremmassa mittakaavassa puhumme niin translain muuttamisesta ihmisoikeuksia kunnioittavaksi kuin lasikattojen pirstaloimisesta.

Kuulostiko hyvältä? Ne olivat feministisiä ajatuksia, minä olen feministi ja SYL on feministinen järjestö. Viimeisin on kirjattu järjestön linjapaperiin, eikä yhdellekään ylioppilaalle, aktiiville tai sidosryhmälle pitäisi tulevaisuudessa olla epäselvää, mitä se tarkoittaa. Siksi meidän täytyy puhua feminismistä ja tuoda esiin, miten se tämän liikkeen arkipäivässä näkyy.

Yksi kuluvan vuoden parhaista päivistä on ollut kesäkuun viimeinen, jolloin paitsi juhlittiin mun 25 vuotta kestänyttä elämääni, myös marssittiin Helsingissä sadantuhannen ihmisen voimin Pride-kulkueessa. Se ei tehnyt maailmaa valmiiksi, mutta osoitti, että se on tehty muutettavaksi. Monissa asioissa mennään edelleen ihan metsään ja pitkälle, mutta tuollainen ihmismäärä kertoo suuremmasta asennemuutoksesta.

Minä uskon, että tulevaisuus on parempi, kun sen eteen tehdään töitä. Sellaisella muutoksella päästään myös historiankirjoihin.